Orchidea pestovanie

ORCHIDEA PESTOVANIE: 5 osvedčených návodov na starostlivosť

Na svete existuje mnoho druhov orchideí a niektoré dokonca rastú aj u nás v SR. Keď si zaobstaráte domov orchideu, je dobré si o nej zistiť základné informácie. Najdôležitejšie však pre orchidea pestovanie je čo najviac napodobniť prirodzené podmienky z ich pôvodného domova.

Zdá sa Vám, že si stále neviete rady, ako sa starať o orchideu alebo ako často zalievať orchideu? Nie je to také ťažké, ako sa na prvý pohľad môže zdať! Stačí iba dodržiavať pár jednoduchých zásad a starostlivosť o orchideu sa Vám bude zdať ako brnkačka.

Orchidea pestovanie a ako často ju zalievať?

Nie ste si istí, ako zalievať orchidey? Orchidey zalievajte ponorením kvetináča do vedra s odstátou vodou (najlepšie dažďovou) izbovej teploty. Orchidey nesmú stáť vo vode alebo byť neustále v mokrom a vlhkom substráte. Než orchidea znovu zalejete, vyskúšajte, či je substrát už suchý. Všeobecne sa odporúča zalievať raz za dva týždne. V zime stačí aj raz mesačne. Dlhé sucho však tiež nie je vhodné, pretože rastlina vysychá.

V zime rastliny raz mesačne osprchujte vlažnou vodou. V lete majú orchidey rady byť chvíľu na daždi. Z listov sa im zmyje prach a rastlina môže dýchať.

Najlepším tipom pre orchidea pestovanie, je ich rosenie pomocou rozprašovača. Rastliny aspoň raz denne rosíme. Do vody v rozprašovači môžeme pridať aj pár kvapiek hnojiva na orchidey. Ak máte doma príliš suchý vzduch, pomôže napríklad postaviť kvetináče na väčšiu tácku zasypanú kamienkami či napríklad keramzitom a zaliať vodou. Z vodnej hladiny sa odparuje vlhkosť, ale spodné otvory kvetináča sú podložené, takže nestoja vo vode.

Orchidea pestovanie

Teplo a svetlo pre orchidea pestovanie

Denné teploty medzi 22 – 27 °C av noci okolo 18 °C sú pre orchidey ideálne. Krátkodobý výkyv teploty prežijú, ale dlhodobo im škodí rovnako ako letné poludňajšie horúčavy. Väčšina orchideí má rada svetlo, ale nemá rada priame slnečné lúče. Slniečko listy často spáli. Preto ich najlepšie umiestnite na východný parapet alebo na stôl kúsok od okna.

Stávkovanie a presádzanie orchideí

Ďalším dôležitým tipom pre orchidea pestovanie, je správne presádzanie rastlín. Odporúčame orchidey presádzať, až keď rastliny prerastú koreňový bal, a než orchidea presadíte, venujte pozornosť substrátu. Deň pred presádzaním zalejte nový substrát vriacou vodou, čím zničíte zárodky chorôb a škodcov. Nechajte substrát vo vode, kým ho nepoužijete.

Orchidea opatrne vyberte z pôvodného kvetináča, aby ste nepoškodili korene. Korene dôkladne očistite a umyte pod tečúcou vodou. Čistými záhradníckymi nožnicami odstráňte nahnité a vyschnuté korene a listy, rany zasypte škoricou alebo aktívnym uhlím.

Na dno nového kvetináča dajte vrstvu hrubého štrku. Pokiaľ je dôvodom presádzania starý substrát, môžete rastlinu zasadiť do pôvodného kvetináča. Korene rastliny vložte do kvetináča a opatrne obsypte substrátom. Je lepšie požívať priehľadné kvetináče a obaly pre epifytické druhy orchideí (so zelenými silnými koreňmi), aby sa ku koreňom dostalo svetlo.

Zásady pri hnojení orchideí

Pri orchidea pestovanie venujte taktiež pozornosť hnojeniu. Orchidey zo substrátu získavajú len minimum živín, preto ich treba prihnojovať.

Hnojiť môžete tyčinkami alebo tekutým hnojivom. Tyčinky s hnojivom zapichnuté do substrátu uvoľňujú živiny postupne. Tekuté hnojivo je možné aplikovať so zálievkou alebo postrekom na listy.

Vždy pamätajte na to, že príliš veľa hnojiva rastlinu zničí. Z tohto dôvodu hnojte raz za mesiac a iba počas aktívneho rastu. V zime a po presadení doprajte kvetom pokoj na regeneráciu. Kvitnúcim rastlinám hnojenie tiež veľmi nesvedčí.

Orchidea pestovanie

Choroby a škodcovia orchideí

Pri orchidea pestovanie môže dôjsť k jej napadnutiu chorobou alebo škodcami. Pravidelne kontrolujte vzhľad listov a či sa na rastlinách neobjavujú škodcovia. Rastliny s nami totiž komunikujú prostredníctvom ich listov. Týmto spôsobom nám ukazujú, či sa im u nás páči alebo naopak, že niečo postrádajú. Zdá sa vám starostlivosť o orchideu zložitá? Stačí kontrolovať jej listy a mnoho sa toho o rastline dozviete.

  • Tmavozelené listy, málo listov alebo kožovité listy signalizujú málo svetla. Orchideu presuňte bližšie k oknu na východnú alebo západnú stranu alebo ju prisvetľujte.
  • Žlté listy pri inak zdravej rastline znamenajú prirodzené odumieranie. Namiesto nich rastlina nasadí nové listy.
  • Vráskavé listy, ako aj striebrošedé korene sú znakom nedostatočnej závlahy. Rastlinu dobre zalejte, avšak to zase neprežeňte!
  • Žlté listy s červenými bodkami, svetlo zelené až žlté listy, mäkké a ochabnuté listy, listy bielej alebo so žltými suchými fľakmi upozorňujú na príliš silné slnko najčastejšie na južnej strane. Poškodené listy odstrihnite po zdravú časť a rastlinu premiestnite na miesto s rozptýleným svetlom.
  • Tlusté pseudohľuzy si hovoria o pestovaní na hrubých kusoch kôry alebo lávovej horniny a šetrné zalievanie.
  • Rastliny, ktoré pseudohľuzy netvoria, ale mali by, potrebujú viac vody. Zavlažujte ich teda častejšie alebo ich presaďte do substrátu s machom či kokosovým vláknom.

Ak sa na rastlinách objavia škodcovia ihneď zakročte a snažte sa ich z rastliny odstrániť. Skontrolujte obe strany listov aj kvetné stvoly. Medzi najčastejších škodcov orchideí patria červci (štítenky puklice), roztočce a vošky.

  • Červci spôsobujú stratu prirodzenej farby a deformácii rastliny. Je vhodné sa proti nim brániť prípravkom určeným na červky. Na rastline vzniká lepkavý povlak, ktorý škodcov zahubí.
  • Zviluška je drobný pavúčik a na rastline vytvára drobné pavučinky. Vyskytujú sa spravidla na spodnej strane listov. Liečba je potrebná postrekom proti roztočcom trikrát v pravidelných intervaloch po 3 až 5 dňoch.
  • Vošky napádajú predovšetkým listy orchideí, kde vysávajú šťavu. Prípravky proti voškám sa aplikujú postrekom, a to vždy až pri ich výskyte. Spravidla postačí jedna aplikácia.

Vypestujte si doma svoje avokádo z kôstky.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *